Het bijhouden van een plaskalender is een zeer belangrijk onderzoek bij plasproblemen om plas- en drinkgewoonten in kaart te brengen.

Dit geeft inzicht in hoe de nieren en blaas werken, zowel voor jezelf als voor je behandelende arts of hulpverlener. 

Een plaskalender kan helpen de optimale behandeling in te stellen en kan ook een handig middel zijn om het effect van een behandeling te beoordelen. 

Download hier je plaskalender, vul deze in en neem hem mee naar je arts. Lees hieronder meer over hoe je een plaskalender bijhoudt en wat dit kan aantonen.

Hoe gebeurt dit onderzoek?

Een plaskalender bijhouden betekent dat je gedurende 3 dagen je plassen en drinken bijhoudt. Dit hoeven geen 3 opeenvolgende dagen te zijn. 

Hierbij noteer je telkens het tijdstip en volume van je drinken en je plassen. 

Om de volumes van het drinken te weten kan je de inhoud van een glas of tas meten door het vooraf te vullen met kraantjeswater en af te meten met een maatbeker.

Je noteert ook telkens wat je gedronken hebt. Bijvoorbeeld koffie, soep, alcohol, plat water, frisdrank.

Om de volumes van het plassen te weten kan je telkens in een maatbeker plassen. Je geeft ook met een score aan hoe dringend de plas was. 

Heb je urineverlies, dan noteer je hiervan het tijdstip, de hoeveelheid (weinig - matig - veel) en de situatie waarin het urineverlies optreedt.

Bijvoorbeeld te laat op het toilet of bij hoesten. 

Heb je telkens veel urineverlies, kan je dit meten door het opvangmateriaal te wegen op een keukenweegschaal en daar het gewicht van een droog verband af te trekken.

Download hier je plaskalender, vul deze in en neem hem mee naar je arts. 

Wat kan er worden vastgesteld?

Mogelijke afwijkingen op een plaskalender zijn:

-        Te kleine of te grote blaascapaciteit

-        Te hoge urineproductie overdag en/of ’s nachts

-        Type urineverlies (aandrang-, stress of overloopincontinentie)

-        Te weinig of te veel vochtinname

-        Te veel dranken die de nieren stimuleren of de blaas prikkelen

Referenties

  1. Homma, Y., Yoshida, M., Seki, N., et al. (2016). Use of Frequency-Volume Chart in the Assessment of Overactive Bladder and Nocturia: A 2016 Update. International Journal of Urology, 23(Suppl 1), 38-43.
    • Dit artikel bespreekt het gebruik van een frequentie-volume chart (plaskalender) voor de evaluatie van overactieve blaas en nocturie bij patiënten, inclusief de klinische waarde en interpretatie.
  2. Bright, E., Cotterill, N., Drake, M., & Abrams, P. (2012). Developing a New Version of the Bladder Diary: A Psychometric Evaluation of the Bladder Diary for the Assessment of Lower Urinary Tract Symptoms in Men and Women. Neurourology and Urodynamics, 31(4), 465-469.
    • Een artikel dat de ontwikkeling van een nieuwe versie van de blaasdagboek of plaskalender beschrijft en hoe deze kan worden gebruikt voor het vastleggen van symptomen van de lagere urinewegen bij zowel mannen als vrouwen.
  3. Tikkinen, K. A. O., Tammela, T. L. J., Rissanen, A. M., et al. (2011). Determinants of Nocturia in a Population-Based Study in Finland. American Journal of Epidemiology, 173(7), 769-777.
    • Dit artikel behandelt de factoren die bijdragen aan nocturie, en benadrukt het belang van de plaskalender als een hulpmiddel om het urinatiepatroon vast te leggen en te analyseren.
  4. Serels, S. (2018). Nocturnal Polyuria: Etiology, Pathophysiology, and Treatment Strategies. Current Bladder Dysfunction Reports, 13(1), 45-52.
    • Een review die het gebruik van de plaskalender bespreekt bij patiënten met nachtelijke polyurie (overmatige nachtelijke urineproductie), wat een belangrijke bevinding is in de diagnose van nocturie.
  5. Wagg, A., Chen, L. K., Kirschner-Hermanns, R., et al. (2018). Incontinence in the Frail Elderly: Report from the 7th International Consultation on Incontinence. Neurourology and Urodynamics, 37(7), 2281-2294.
    • Dit artikel bespreekt de voordelen van een plaskalender bij oudere patiënten die lijden aan urine-incontinentie, en hoe het kan helpen bij het classificeren van het type en de ernst van de incontinentie.
  6. Roehrborn, C. G. (2008). Male Lower Urinary Tract Symptoms (LUTS) and Benign Prostatic Hyperplasia (BPH). Medical Clinics of North America, 95(1), 87-100.
    • Een artikel dat de diagnostische hulpmiddelen bespreekt voor het evalueren van plasproblemen bij mannen met LUTS en BPH, waarbij het belang van een plaskalender voor een nauwkeurige diagnose wordt benadrukt.
  7. Cameron, A. P., Clemens, J. Q., Latini, J. M., et al. (2011). Bladder Diaries: Helping Patients Help Us. International Journal of Urology, 18(1), 7-13.
    • Dit artikel legt de voordelen uit van het gebruik van een plaskalender door patiënten met plasproblemen om inzicht te krijgen in hun urinatiepatronen en hoe artsen deze gegevens kunnen gebruiken om behandelingen te optimaliseren.
  8. Boerema, S., Schrier, M., & Grigoryan, M. (2021). Use of Bladder Diary in the Evaluation of Men with Lower Urinary Tract Symptoms. Translational Andrology and Urology, 10(Suppl 1), S53-S61.
    • Dit artikel bespreekt hoe een plaskalender wordt gebruikt bij mannen met LUTS om hun drink- en plaspatronen te analyseren, met nadruk op de rol van het dagboek bij het personaliseren van behandelingen.
  9. Van Doorn, B., Bosch, R. J., & De Kort, L. M. (2012). Frequency-Volume Charts: The Minimum Number of Days Required to Obtain Reliable Results. Neurourology and Urodynamics, 31(5), 603-609.
    • Dit artikel onderzoekt het minimum aantal dagen dat een plaskalender moet worden bijgehouden om betrouwbare gegevens te verkrijgen over het urinatiepatroon van patiënten.
  10. Robinson, D., Staskin, D., Laterza, R. M., et al. (2018). Bladder Diaries in the Assessment and Treatment of Urinary Incontinence: A Review. International Urogynecology Journal, 29(1), 35-42.
  • Een review over het gebruik van een plaskalender voor de diagnose en behandeling van urine-incontinentie, en hoe deze helpt bij het vaststellen van de ernst en oorzaak van incontinentieklachten.

Share this post
Mannen - Onderzoeken

Gerelateerde artikels

Mannen - Onderzoeken
Mannen - Onderzoeken

Volg @plaspraat

// inside body tag