De blaas is de opslagplaats van urine die door de nieren wordt aangemaakt. Door het samentrekken van de blaasspier kan deze urine worden uitgeplast.
In de blaaswand kan zich een kwaadaardige tumor ontwikkelen, dit is blaaskanker.
Een blaaspoliep is een uitstulping in de blaaswand, dit kan goedaardig zijn, maar moet altijd worden onderzocht.
Welke klachten kan je ervaren?
In een vroeg stadium veroorzaakt blaaskanker weinig klachten.
Je kan echter ook volgende klachten ervaren:
- pijn bij plassen of bij blaasvulling
Geen van deze klachten zijn specifiek voor blaaskanker, maar het is wel best dit verder te laten onderzoeken. Zeker bij bloed in de urine moet je je arts raadplegen.
Hoe ontstaat het?
Blaaskanker is de vijfde meest voorkomende vorm van kanker bij mannen en treft vooral mensen boven de 60 jaar.
Mannen worden tot 4 keer meer getroffen door blaaskanker dan vrouwen.
De belangrijkste risicofactor voor het ontwikkelen van een blaastumor is roken.
Ook langdurige blootstelling aan bepaalde chemische producten (producten in verf, drukkerij, rubber, textiel) verhoogt het risico op blaaskanker.
Hoe wordt het vastgesteld?
Het belangrijkste onderzoek om een blaaspoliep of verdachte zone van de blaaswand vast te stellen is een cystoscopie of cameraonderzoek van de blaas.
Een urineonderzoek waarbij de cellen in urine worden onderzocht (urinecytologie) kan al kwaadaardige cellen aantonen.
De bevestiging van een blaastumor wordt pas bekomen door de blaaspoliep of verdachte zone weg te nemen tijdens een operatie, transurethrale resectie van de blaas of TURB.
Het weefsel dat tijdens de ingreep wordt weggenomen wordt in het laboratorium verder onderzocht.
Om uit te sluiten dat het slijmvlies van de urineleiders ook is aangetast kan een CT scan van de nieren en urineleiders met contraststof voorafgaand of volgend op de ingreep noodzakelijk zijn.
Wordt vastgesteld dat een blaastumor tot in de blaasspier is gegroeid, kan ook een CT scan van de longen nodig zijn om uitzaaiingen uit te sluiten.
Hoe wordt het behandeld?
Bij de meerderheid van de blaastumoren is de operatie waarbij de tumor wordt weggenomen de belangrijkste behandeling.
Om herval te vermijden, worden vaak na de ingreep blaasspoelingen uitgevoerd. Hierbij wordt een chemische stof die de groei van kwaadaardige cellen tegengaat via een blaassonde in de blaas gebracht.
Bij een tumor die diep in de blaaswand groeit zal het wegnemen van de tumor niet volstaan en wordt de blaas in zijn geheel weggenomen.
Dit is een uitgebreide ingreep waarbij meteen ook een nieuwe blaas wordt gemaakt uit darmweefsel. Deze darmblaas zal ofwel een opening hebben naar de buikwand (urostoma) ofwel worden verbonden met het uiteinde van de eigen plasbuis (neoblaas).
Is een ingreep niet (meer/meteen) mogelijk kan chemotherapie de groei en uitzaaiingen van de blaastumor vertragen.
Referenties
- Burger, M., Catto, J. W. F., Dalbagni, G., et al. (2013). Epidemiology and Risk Factors of Urothelial Bladder Cancer. European Urology, 63(2), 234-241.
- Een overzicht van de epidemiologie, risicofactoren en preventie van blaaskanker, met nadruk op de rol van roken en beroepsmatige blootstelling aan chemische stoffen.
- Babjuk, M., Burger, M., Compérat, E. M., et al. (2019). European Association of Urology Guidelines on Non-muscle-invasive Bladder Cancer (TaT1 and CIS), 2019 Update. European Urology, 76(5), 639-657.
- Deze richtlijnen van de European Association of Urology bespreken de diagnose en behandeling van niet-spierinvasieve blaaskanker en bieden een gedetailleerde benadering van cystoscopie en blaasspoelingen.
- Lotan, Y., & Shariat, S. F. (2008). Impact of Risk Factors on the Prevalence of Bladder Cancer in the United States: The Urologic Diseases in America Project. Journal of Urology, 179(5), 1908-1913.
- Dit artikel bespreekt de prevalentie van blaaskanker in de VS en onderzoekt de impact van risicofactoren zoals roken en chemische blootstelling.
- Sylvester, R. J., Van Der Meijden, A. P., & Lamm, D. L. (2002). Intravesical Bacillus Calmette-Guerin Reduces the Risk of Progression in Patients with Superficial Bladder Cancer: A Meta-analysis of the Published Results of Randomized Clinical Trials. Journal of Urology, 168(5), 1964-1970.
- Een meta-analyse die de effectiviteit van intravesicale BCG-therapie voor niet-spierinvasieve blaaskanker onderzoekt en de risico's van progressie vermindert.
- Niegisch, G., Gerullis, H., Lin, T., et al. (2020). Treatment of Muscle-invasive and Metastatic Bladder Cancer: Update from the 2020 EAU Guidelines Panel. European Urology, 77(4), 438-450.
- Een update van de EAU-richtlijnen over de behandeling van spierinvasieve en gemetastaseerde blaaskanker, inclusief chirurgie, chemotherapie, en nieuwe behandelingsopties.
- Kamat, A. M., Hahn, N. M., Efstathiou, J. A., et al. (2016). Bladder Cancer. The Lancet, 388(10061), 2796-2810.
- Een overzicht van de meest recente ontwikkelingen in de diagnostiek en behandeling van blaaskanker, met aandacht voor zowel niet-spierinvasieve als spierinvasieve tumoren.
- Chang, S. S., Bochner, B. H., Chou, R., et al. (2017). Treatment of Non-metastatic Muscle-invasive Bladder Cancer: AUA/ASCO/ASTRO/SUO Guideline. Journal of Clinical Oncology, 35(6), 676-684.
- Deze richtlijnen bieden een uitgebreid overzicht van de behandeling van niet-gemetastaseerde spierinvasieve blaaskanker, inclusief chirurgie en chemotherapie.
- Witjes, J. A., Bruins, H. M., Cathomas, R., et al. (2020). European Association of Urology Guidelines on Muscle-invasive and Metastatic Bladder Cancer: Summary of the 2020 Guidelines. European Urology, 79(1), 82-104.
- Een samenvatting van de nieuwste richtlijnen van de EAU over spierinvasieve en gemetastaseerde blaaskanker, met gedetailleerde aanbevelingen voor chirurgische ingrepen en systemische therapie.
- Shariat, S. F., Milowsky, M., Droller, M. J. (2009). Bladder Cancer in the Elderly. Urologic Clinics of North America, 36(3), 335-347.
- Een diepgaande bespreking van blaaskanker bij oudere patiënten, met specifieke aandacht voor risicofactoren, behandeling en de impact van leeftijd op uitkomsten.
- Barton, M. K. (2015). TURBT and Bladder Cancer Treatment: An Update on Techniques and Outcomes. Oncology Times, 37(12), 25-27.
- Dit artikel bespreekt de meest recente technieken voor transurethrale resectie van blaaspoliepen en blaastumoren (TURBT), inclusief resultaten en verbeterde uitkomsten.
Gerelateerde artikels
Chronisch blaaspijnsyndroom
Neurogene blaas
Chronisch pelvisch pijnsyndroom
Volg @plaspraat