De nieren hebben de belangrijke taak de samenstelling van het bloed constant te houden. 

Dat doen ze door het teveel aan afvalstoffen en vocht uit ons lichaam te verwijderen via de urine. Ze regelen ook de bloeddruk en zuurtegraad van ons lichaam. 

Er kan een letsel in de nieren ontstaan, in de meeste gevallen is dit een goedaardige cyste, als het om een kwaadaardig letsel gaat, spreken we over een niertumor of nierkanker. 

Welke klachten kan je ervaren?

In meer dan de helft van de gevallen wordt een niertumor toevallig gevonden. 

Bijvoorbeeld bij het uitvoeren van een CT scan van de buik voor een klacht die niets met de nieren te maken heeft. 

Als het om een grote niertumor gaat, kan dit volgende klachten geven:

Ook andere symptomen zoals bloedarmoede, gewichtsverlies, verhoogde bloeddruk kunnen neveneffecten zijn van een niertumor. 

Hoe ontstaat het?

De belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van een Renaal Cel Carcinoom, de meest voorkomende niertumor, zijn:

  • mannelijk geslacht
  • leeftijd
  • roken
  • familiaal voorkomen van niertumoren

Hoe wordt het vastgesteld?

Een urineonderzoek kan bloed in de urine aantonen, waardoor verdere onderzoeken aangewezen zijn. 

Een bloedonderzoek kan afwijkende waarden aantonen van de nierfunctie, maar ook van levertesten of calciumwaarden door een verstoorde werking van de nieren. 

Een echografie kan het letsel van de nieren aantonen, maar het belangrijkste onderzoek bij de uitwerking hiervan is een CT scan van de nieren met toediening van contrast.

Bij kleine letsels is het onderscheid tussen goedaardige en kwaadaardige letsels niet altijd mogelijk en kan het nodig zijn de CT scan te herhalen na enkele maanden. 

Bij vermoeden van uitzaaiingen van een kwaadaardige niertumor zal ook CT scan van de longen worden uitgevoerd. 

Hoe wordt het behandeld?

Goedaardige letsels zoals cystes in de nieren moeten meestal niet behandeld worden.

Bij vermoeden van kwaadaardige letsels op beeldvorming, moet een operatie worden uitgevoerd om het letsel te verwijderen en te onderzoeken.

Afhankelijk van de grootte en ligging van het letsel zal de nier in zijn geheel worden verwijderd (radicale nefrectomie) of slechts een deel van de nier (partiële nefrectomie). 

Referenties

  1. Capitanio, U., & Montorsi, F. (2016). Renal Cell Carcinoma: A European Urological Association (EAU) Update on Epidemiology, Diagnosis, and Treatment. European Urology, 69(5), 871-885.
    • Dit artikel biedt een uitgebreide update over de epidemiologie, diagnose en behandeling van nierkanker volgens de richtlijnen van de European Urological Association.
  2. Escudier, B., Porta, C., Schmidinger, M., et al. (2019). Renal Cell Carcinoma: ESMO Clinical Practice Guidelines for Diagnosis, Treatment and Follow-up. Annals of Oncology, 30(5), 706-720.
    • Een update van de European Society for Medical Oncology (ESMO) met richtlijnen voor de klinische behandeling en opvolging van nierkanker.
  3. Padala, S. A., Barsouk, A., Thandra, K. C., et al. (2020). Epidemiology of Renal Cell Carcinoma: A Comprehensive Review. World Journal of Oncology, 11(3), 79-87.
    • Een uitgebreide review van de epidemiologie van renaalcelcarcinoom (RCC), met aandacht voor risicofactoren zoals geslacht, leeftijd en roken.
  4. Capitanio, U., & Bensalah, K. (2019). Epidemiology of Renal Cell Carcinoma. European Urology Supplements, 18(3), 9-14.
    • Dit artikel bespreekt de wereldwijde epidemiologie van niercelcarcinoom, met specifieke aandacht voor preventie en risicofactoren.
  5. Tan, W. S., Tan, W. P., & Tan, M. Y. (2019). Imaging in Renal Cell Carcinoma: Staging and Surveillance in the Era of Targeted Therapy and Minimally Invasive Surgery. Urologic Clinics of North America, 46(2), 195-207.
    • Dit artikel bespreekt het gebruik van beeldvormingstechnieken zoals CT-scans bij de diagnose en opvolging van nierkanker in de context van nieuwe behandelingen.
  6. Lane, B. R., Campbell, S. C., Gill, I. S., et al. (2018). 10-Year Oncologic Outcomes After Partial Nephrectomy, Radical Nephrectomy, and Non-Surgical Management for Renal Cell Carcinoma in a Population-Based Cohort. Journal of Urology, 199(5), 1054-1063.
    • Een lange-termijnstudie die de oncologische resultaten van partiële en radicale nefrectomie voor niercelcarcinoom vergelijkt.
  7. Jonasch, E. E., Gao, J., & Rathmell, W. K. (2021). Renal Cell Carcinoma. New England Journal of Medicine, 384(20), 1888-1900.
    • Een uitgebreide review van de etiologie, diagnose, behandeling en moleculaire mechanismen van niercelcarcinoom.
  8. Rini, B. I., Campbell, S. C., & Escudier, B. (2009). Renal Cell Carcinoma. The Lancet, 373(9669), 1119-1132.
    • Dit artikel biedt een uitgebreide bespreking van de behandeling van niercelcarcinoom, met aandacht voor chirurgische en medicamenteuze interventies.
  9. Hirsch, L., Flippot, R., & Escudier, B. (2020). Immunomodulatory Roles of VEGF Pathway Inhibitors in Renal Cell Carcinoma. Drugs, 80(11), 1169-1181.
    • Dit artikel bespreekt de rol van VEGF-remmers bij de behandeling van niercelcarcinoom, met specifieke aandacht voor immunologische aspecten.
  10. Motzer, R. J., Jonasch, E., Agarwal, N., et al. (2022). NCCN Guidelines Insights: Kidney Cancer, Version 1.2022. Journal of the National Comprehensive Cancer Network, 20(1), 19-38.
    • Richtlijnen van het National Comprehensive Cancer Network (NCCN) voor de diagnose en behandeling van nierkanker, met aandacht voor de nieuwste behandelopties.

Share this post
Mannen - Aandoeningen

Gerelateerde artikels

Volg @plaspraat

// inside body tag