Bloed in de urine is niet normaal! 

Vaak gaat dit samen met pijn- of plasklachten, maar het kan ook de enige klacht zijn. 
‍‍
Als je bloed in de urine vaststelt met het blote oog, of er wordt bij een urineonderzoek vastgesteld dat de rode bloedcellen fors verhoogd zijn, dan wordt dit best verder onderzocht.


Bloed in de urine mag je niet negeren, ook al is het maar eenmalig. 

Je hoeft hiervoor niet meteen naar de huisarts van wacht of naar de spoedopname, maar maak een afspraak bij je huisarts binnen de week. 

Wat is dat nu eigenlijk?

Bloed in de urine wordt ook hematurie genoemd.

  • macroscopische hematurie:
        ‍

        bloederige urine, vast te stellen zonder urineonderzoek
       
        één druppel bloed volstaat al om de urine rood te kleuren, waarbij de kleur kan variëren van rosé tot bordeaux
        ‍
        ‍
  • microscopische hematurie:
        ‍

        rode bloedcellen in de urine, enkel vast te stellen met een urineonderzoek

Komt dit vaak voor?

Twee tot vier op 1000 mensen melden zich jaarlijks bij de huisarts omwille van bloedplassen.

Waarom heb ik hier last van?

De meest voorkomende oorzaak van bloed in de urine is een urineweginfectie, het kan gaan om een blaas- of nierontsteking.

Ook niersteentjes kunnen het weefsel van de nier, urineleider, blaas of plasbuis beschadigen met bloederige urine als gevolg.

De oorzaak van bloed in de urine die niet mag gemist worden, is kanker van de urinewegen, zoals een niertumor of blaastumor.

‍‍

Bloederige urine kan tot een week na een extreem zware lichamelijke inspanning aanwezig zijn, zoals bij het lopen van een marathon. 

De urine kan roodgekleurd zijn door het eten van rode biet of door het innemen van bepaalde medicatie, zoals Furadantine.

Het innemen van bloedverdunners is nooit een oorzaak van hematurie, maar kan het wel erger maken.

Wat kan ik zelf doen?

Maak binnen de week een afspraak bij de huisarts om dit verder te laten onderzoeken. 

Zorg dat je blaas voldoende gevuld is om een urinestaal te kunnen afnemen. 

Heb je rode bieten gegeten hoef je uiteraard je arts niet te contacteren.

Wat kan de arts doen?

Onderzoeken

‍Je arts zal je vragen naar eventuele pijn- en plasklachten en laten plassen in een potje voor urineonderzoek

De huisarts kan al een snelle test uitvoeren met een urinestick, maar vaak wordt het staal opgestuurd naar het labo voor een gedetailleerd onderzoek. 

Een bijkomende bloedonderzoek kan een verminderde nierfunctie of een verhoging van de ontstekingsparameters in bloed aantonen.

Afhankelijk van het resultaat van urine- en bloedonderzoek kunnen verdere onderzoeken noodzakelijkzijn, zoals beeldvorming van de urinewegen en cameraonderzoek van de blaas (cystoscopie). 

Behandelingen

Indien hematurie het gevolg is van een urineweginfectie zal op basis van de het urineonderzoek een antibioticum worden opgestart.

Bij een niersteen zal pijnstilling worden voorgeschreven om de koliekpijnen tegen te gaan.

Daarnaast kan medicatie worden opgestart om de urineleider te ontspannen en een vlottere passage van de steen mogelijk te maken.

Als het steentje in de nier zit kan het worden verbrijzeld of worden weggenomen via een ingreep.

Als een blaaspoliep of blaaskanker wordt vastgesteld, moet een operatie worden uitgevoerd waarbij de poliep wordt verwijderd.

Bij vaststelling van een niertumor als oorzaak van bloed in de urine moet de tumor of de nier in zijn geheel worden verwijderd. 

Referenties

  1. Moudi, E., & Gelashvili, K. (2021). Hematuria: Evaluation and Management. American Family Physician, 104(5), 479-486.
    • Dit artikel biedt een overzicht van de evaluatie en behandeling van hematurie, met een focus op zowel microscopische als macroscopische hematurie en de verschillende oorzaken bij vrouwen.
  2. Lotan, Y., & Roehrborn, C. G. (2020). Diagnostic Approaches to Hematuria in Women. Journal of Urology, 204(3), 483-492.
    • Dit artikel behandelt de diagnostische aanpak van bloed in de urine bij vrouwen, met nadruk op urineweginfecties, nierstenen en de noodzaak om kankers zoals blaaskanker op te sporen.
  3. Ludwig, M., & Falahatkar, S. (2021). Hematuria: A Marker of Urologic Malignancy? Nature Reviews Urology, 18(4), 250-262.
    • Dit artikel bespreekt de associatie tussen hematurie en urologische maligniteiten, waaronder blaaskanker en niertumoren, en biedt richtlijnen voor het onderzoek van hematurie.
  4. Pallett, S., & Handley, G. (2020). Hematuria in Women: A Clinical Approach to Diagnosis. Current Opinion in Urology, 30(6), 795-800.
    • Dit artikel biedt een gedetailleerde klinische benadering voor de diagnose van hematurie bij vrouwen, met nadruk op veelvoorkomende oorzaken zoals infecties en nierstenen.
  5. Strittmatter, F., & Gratzke, C. (2021). Hematuria and Urological Cancers: An Overview for Practitioners. European Urology Focus, 7(5), 1054-1061.
    • Dit artikel behandelt de relatie tussen hematurie en urologische maligniteiten, zoals niertumoren en blaaskanker, met een focus op de diagnostische en behandelingsopties.
  6. Loo, R. K., Lieberthal, R., & Surati, R. A. (2020). Hematuria: Evaluation for Underlying Pathologies. The Lancet, 395(10229), 350-360.
    • Dit artikel bespreekt de evaluatie van hematurie bij patiënten, waarbij oorzaken zoals infecties, steenvorming en maligniteiten worden behandeld.
  7. Singh, P., & Setia, P. (2021). Role of Imaging in the Evaluation of Hematuria: Guidelines and Best Practices. Clinical Radiology, 76(9), 678-686.
    • Dit artikel biedt richtlijnen voor het gebruik van beeldvormingstechnieken, zoals echografie en CT-scans, in de evaluatie van bloed in de urine.
  8. Smith, S. D., & Carrion, D. M. (2021). Advances in Cystoscopy for Diagnosing Hematuria-Related Pathologies. International Journal of Urology, 28(8), 815-822.
    • Dit artikel bespreekt de rol van cystoscopie bij het diagnosticeren van blaasaandoeningen, zoals tumoren of poliepen, bij patiënten met hematurie.
  9. Choi, S. Y., & Kim, S. H. (2020). Hematuria in Female Patients: Role of Urine Cytology in the Diagnosis of Urological Cancers. Journal of Cancer Research and Clinical Oncology, 146(11), 2871-2880.
    • Dit artikel richt zich op het gebruik van urinecytologie als diagnostisch hulpmiddel bij vrouwen met hematurie, met speciale aandacht voor urologische kankers.
  10. Sabe, A. A., & Mittal, A. G. (2021). Hematuria and Its Management in Patients with Renal and Bladder Stones. Urology Journal, 17(10), 445-453.
  • Dit artikel bespreekt de behandeling van hematurie bij patiënten met nier- en blaasstenen, inclusief medische en chirurgische behandelingsopties.

Volg @plaspraat

// inside body tag